Bölümümüz Tarım Makinaları Kürsüsü adıyla 1970 yılında kurulmuştur. Sonrasında 1977-1989 yılları arasında Tarımsal Mekanizasyon Bölümü ile görev yapan bölümümüz, 1989-2015 yılları arasında Tarım Makinaları Bölümü olarak hizmetlerine devam etmiştir. 2015 yılından itibaren TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSLİĞİ adı ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Bölümümüzdeki çalışmaların temel amacı; tarımsal üretim için gerekli olan tarımsal mekanizasyon araçlarının tasarımı, imalatı, seçimi, satışı ve pazarlanması, verimli işletilmesi, sağlıklı ve güvenli kullanılması için bilgi üretmek ve yaymaktır. Ayrıca, mevcut tarım makinalarının daha verimli kullanılmasını sağlamak, ülkemizde olmayan makinaların tasarım ve imalatını gerçekleştirerek veya diğer ülkelerdeki örneklerini sağlayarak imalatçı ve üreticilere örnekler sunmaktır.
Bu amaçlarla bölümümüzün uzmanlık alanları; tarım traktörleri, ergonomi, toprak işleme makineleri, ekim-dikim gübreleme makineleri, sulama makineleri, bitki koruma makineleri, hasat harman makineleri ve hasat sonrası işlemler mekanizasyonu, tarım makinaları işletmeciliği ve planlama, hayvansal üretim teknolojileri, sera teknolojileri ve enerji dönüşüm sistemleri, mekatronik ve hassas tarım teknolojileri başlıkları olarak şekillenmiştir.
Bölümüzde bireysel, özel ve kamu sektörü ile ortak projeler halinde, ulusal ve uluslar arası araştırma projeleri üretilmekte ve yürütülmektedir.
Mezunlarımız kazandıkları uygulamalı mesleki bilgi ve deneyimleri yanında, belirli düzeyde yabancı dile sahip olan, bilgisayar programlarını kullanan, bilgisayar destekli çizim yapma becerisine sahip, gerekli teknolojiyi nerede bulacağını öğrenen, kendini yenileyerek öğrenmeyi öğrenen mühendisler olarak mezun olmaktadırlar.
Bölümümüzden mezunları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı gibi bakanlıkların dışında, Ziraat Bankası ve diğer bazı bankalarda, tarım kredi kooperatiflerinde, belediyelerde, tarım makinaları ile traktör imalatçı ve bayilerinde, bakım onarım, yedek parça ve pazarlama şirketleri ile özel çiftliklerde, sera imalatı ve pazarlaması yapan şirketler ile bunun gibi kurumlarda iş bulmakta ve çalışmaktadırlar.